750TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
 
Kar Board: Ultrasonik Sensör Mesafe Ölçüm

Kar Board: Ultrasonik Sensör Mesafe Ölçüm

Görüntülenme Sayısı: 472

Kısa Açıklama

Bu uygulamada Kar Board ve Ultrasonik sensör kullanarak ölçtüğümüz mesafe değerini seri ekrana yazdırarak Arduino IDE'de gözlemleyeceğiz.

Ultrasonik sensörlerin çalışma prensibi çok basittir. Sensörün ön tarafında bulunan göze benzeyen iki parçadan biri belirli aralıklarla ultrasonik dalga gönderir. Diğer parça ise yansıyıp geri gelen ultrasonik dalgayı algılar. Arada geçen zamandan matematiksel hesaplamalar sonucunda dalganın katettiği mesafe hesaplanır. Yaygın olarak HC-SR04 Ultrasonik sensör kullanılmaktadır. Bu projede ALPGEN Boards M013 numaralı ultrasonik sensör kullanılmaktadır. Siz elinizde bulunan herhangi bir HC-SR04 ultrasonik sensörü Kar Board ile kullanabilirsiniz.

Ultrasonik sensörü Kar Board'un yeşil header girişine direk olarak takabilirsiniz. Veri okuyabilmemiz için iki adet data pini bulunmaktadır. (Trig ve Echo) Bu pinleri dilediğiniz dijital pinlere takabilirsiniz. ( Seri port ile veri okuyacağımız için 0 ve 1 pinine takmamalısınız. Aynı durum Arduino için de geçerlidir. ) Bu projede TRIG 4 , ECHO 5 pinine

Devre Şeması


mBlock Kodu


Kodumuzu Kar Board'a yükledikten sonra mBlock üzerinde bağlantımızı kesip Arduino IDE'yi açıyoruz. 
Arduino IDE üzerinde Araçlar > Port sekmelerinden ilgili portu seçerek sağ tarafta bulunan Seri Ekran ( imleç ikonu ) açıyoruz. Alt sekmeden baudrate hızını 9600 seçmeyi unutmayın.


Destek Ürünleri

HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü
399,00 TL349,00 TL Vergiler Hariç: 349,00 TL

HC-SR04 ULTRASONİK MESAFE SENSÖRÜ MODÜLÜArduino geliştiricileri arasında en popüler olan uzaklık sensörüdür. 4 metreye kadar uzaklıkları ölçebileceğiniz bu sensör 5V ile çalışmaktadır. 15mA akım çeken bu sensör ses dalgalarının gidip gelme süresini ölçerek mesafeyi ölçme prensibi ile çalışır. Uygun fiyatı ve yüksek doğruluk oranı ile bu sensörü mesafe ölçüm projelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.Nerede Kullanılır?Arduino ile robotik kodlama projelerinde oldukça sık kullanılan HC-SR04 ultrasonik sensör modülü ile engelden kaçan robot yapılabilir, boy ölçme projesinde kullanılabilir, araç park sensör projesi veya radar projesi gibi çeşitli uygulamalar yapılabilir.Maksimum Menzil4mMinimum Menzil3cmÇalışma Voltajı5V DCGörme Açısı15 DereceÇektiği Akım15mATetik Bacağı Giriş Sinyali10us TTLEcho Çıkış Sinyali Giriş TTL Sinyali ve Mesafe OranıEn54.48mmBoy31.42mmVida Delik Çapı3.2mmÖrnek Proje Devre ŞemasıBu projede ultrasonik mesafe sensörü modülü kullanılarak sensörün okuduğu değer seri porta "cm" olarak yazdırılacaktır. Projede HC-SR04 ultrasonik sensör modülü ile Arduino Uno Breadboard  kullanılmıştır.Ultrasonik Mesafe Sensörü ModülüArduino Uno BreadboardGND-VCC5VTRIGD8ECHOD9Örnek Proje Arduino Kodu/* ALPGEN Robotics */ // Ultrasonik Sensör ile Mesafe Ölçme // 07.05.2021 // Soru ve Yardım İçin: proje@alpgenrobotics.com // www.alpgenrobotics.com *// int trigPin = 8; // trigPin Dijital 8 pine tanımlandı int echoPin = 9; // echoPin Dijital 9 pine tanımlandı long zaman;      // zaman adında değişken tanımlandı long mesafe;     // mesafe adında değişken tanımlandı void setup()     // Başlangıç Ayarlamaları {  pinMode(trigPin, OUTPUT); // trigPin çıkış olarak ayarlandı  pinMode(echoPin,INPUT);   // echoPin giriş olarak ayarlandı  Serial.begin(9600);       // Seri haberleşme hızı 9600 baudrate ayarlandı } void loop() // Sürekli Tekrar Edecek Olan Döngü {  digitalWrite(trigPin, LOW);     // trigPin durumu LOW yapıldı  delayMicroseconds(5);           // 5us gecikme süresi  digitalWrite(trigPin, HIGH);    // trigPin durumu HIGH yapıldı  delayMicroseconds(10);          // 10us gecikme süresi  digitalWrite(trigPin, LOW);     // trigPin durumu LOW yapıldı  zaman = pulseIn(echoPin, HIGH); // echoPin HIGH olana kadar geçen süre zaman değişkenine atandı  mesafe= (zaman /29.1)/2;        // Ölçülen zaman mesafeye çevrildi  Serial.print("Uzaklik ");       // Arduino'nun seri ekranına "Uzaklık" yazdırıldı  Serial.print(mesafe);           // Ekranda uzaklık kelimesinden sonra ölçülen mesafe değişkeni yazdırıldı  Serial.println(" cm");          // En son cm yazdırılarak "println" komutu ile satır aşağı kaydırıldı  delay(500);                     // Verilerin ekrana yazdırılma süresi = 500ms } ..

Sepete Ekle

İlgili Yazılar

Yorum Yaz